Article

Zorg dat je hypotheek actueel blijft

Net als je huis zelf heeft ook je hypotheek zo nu en dan onderhoud nodig. Dat voorkomt dat je meer dan nodig betaalt of dat je risico’s loopt als je situatie wijzigt.
De meeste huizenkopers die een hypotheek sluiten, zetten de rente voor een langere periode vast. Op dit moment zijn de rentevaste termijnen van 20 en 30 jaar het meest populair. Wil dit zeggen dat je 30 jaar geen omkijken meer hebt naar je hypotheek? Niet echt. Net als het huis zelf heeft ook je hypotheek onderhoud nodig.


Een deel van het nodige hypotheekonderhoud heeft te maken met je eigen keuzes. Bijvoorbeeld wanneer je een grotere verbouwing wilt financieren. Raak je jouw baan kwijt of is er sprake van echtscheiding, dan is dat minder vrijwillig. Toch heeft ook dat veel invloed op je hypotheeksituatie. Onderstaand voorbeelden die invloed kunnen hebben op jouw hypotheek.

  • Het huis verbouwen
  • Achterstallig (groot) onderhoud aanpakken
  • Echtscheiding
  • Overlijden
  • Verhuizen
  • Leningen voor andere aankopen
  • Verandering van baan of zelfstandig ondernemerschap


Ontwikkelingen hypotheekrente

Heb jij je hypotheek jaren geleden gesloten? De kans is groot dat de hypotheekrente destijds hoger lag dan nu. Vijf jaar geleden betaalde je voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar bijvoorbeeld nog 4,55 procent. Nu sluit je dezelfde periode ruim onder de twee procent. Je hoeft niet te wachten tot jouw rentevaste termijn is afgelopen om al te kunnen profiteren van de gedaalde rente. Twee mogelijkheden zijn:

1. Rentemiddelen
Bij rentemiddelen maak je nieuwe afspraken met de bank en zet je hypotheekrente opnieuw vast. De mogelijkheden hiervoor verschillen per bank. De nieuwe rente die de bank je aanbiedt, zal hoger zijn dan de laagste actuele hypotheekrente. Dit omdat de bank anders inkomsten misloopt. Wel betaal jij als het goed is een lagere rente dan bij je huidige hypotheekafspraken.

2. Hypotheek oversluiten
Bij het oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af en komen de eerdere hypotheekafspraken met de bank te vervallen. Je kunt in dat geval kiezen voor de hypotheek met de laagste actuele hypotheekrente. Wel is het bedrag dat de bank als boeterente voor het beëindigen van de eerdere hypotheekafspraken rekent relatief hoog. De bank loopt immers relatief hoge rente-inkomsten mis die jij anders nog al die jaren zou betalen.


Of bovenstaande opties de moeite waard zijn hangt heel erg sterk af van je persoonlijke situatie. In sommige gevallen is ook niets doen en voorlopig alles zo laten een optie.
Raak dus vooral ook niet in paniek en laat je niet gek maken door mensen die iets roepen op bijvoorbeeld verjaardagen, personeelsfeestjes en andere informele bijeenkomsten waar vaak dit thema besproken word. 


Geef ingrijpende wijzigingen in je persoonlijke of financiële situatie altijd door aan je financieel adviseur. Het kan vaak zinvol zijn om op tijd op een van de eerder genoemde situaties in te spelen dan te wachten. Heb je het idee dat jouw hypotheeklasten omlaag zouden kunnen? Vraag dan een onderhoudsgesprek aan. Beter nu actie ondernemen dan over tien jaar constateren dat je jaren meer betaald hebt dan nodig was. Veel adviseurs houden automatisch de mogelijkheden al in de gaten. Dus veel tijd hoeft het je niet te kosten. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.