Article

Huurwoningen steeds duurder!

Een huis huren wordt steeds duurder. Maar hoeveel scheelt het? Wat krijg je voor je geld als je huurt, en wat krijgt een koper voor hetzelfde bedrag?
Als je nog geen eigen huis wilt kopen, is huren je enige optie. Maar particulier huren wordt steeds duurder. In slechts één jaar tijd is huren 6,2% duurder geworden, zo blijkt uit cijfers van online huurplatform Pararius. Huurwoningen zijn bovendien uitzonderlijk duur als we het vergelijken met koophuizen. Een rekenvoorbeeld.

Allereerst een nuance: bekijken we onderstaande statistiek op provincieniveau, dan zien we grote verschillen, zowel qua huur- als koopprijzen. In Noord-Holland zijn huurwoningen twee keer zo duur als in Limburg. Als we het over de ‘gemiddelde Nederlandse huurprijzen’ hebben, dan horen daar tegelijkertijd grote uitersten bij. Zelfs per regio’s zijn de verschillen groot. Het is dus zeker de moeite waard om dit in de gaten te houden. 

Kale of gestoffeerde huurwoning

Als een appartement kaal wordt opgeleverd, moet je zelf nog zorgen voor behang, verf, gordijnen en vloerbedekking. Kies je voor een gestoffeerde woning dan zijn deze zaken al onderdeel van de huurwoning. Dit zegt overigens niets over de kwaliteit van de vloeren, muren of gordijnen.

Wat kost particulier huren?

Een kaal appartement is gemiddeld 87 m2 groot. De prijs per m2 is op dit moment € 10,02. Je betaalt daarmee aan kale huur gemiddeld € 890 per maand. Kies je voor een gestoffeerd huurappartement, dan betaal je € 13,97 per m2, ofwel: € 1.215 per maand. Beide tarieven zijn nog exclusief servicekosten. Bij een gemiddeld woonhuis van 137 m2 liggen de tarieven op € 1.200 voor een kale huurwoning en € 1.500 voor een gestoffeerd huis.

Grote verschillen tussen kopen en particulier huren

Het verschil tussen een huis kopen of particulier huren wordt steeds groter. Stel dat we eens terugrekenen wat voor appartement je kunt kopen voor € 890 aan netto maandlasten, inclusief aflossing.

Zou je gaan voor een maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van € 245.000 en een 10 jaar vaste hypotheekrente van 2%, dan komen je hypotheeklasten deze tien jaar uit op gemiddeld € 822 per maand. Bij een hogere hypotheek stijgen je lasten vrij fors omdat je geen gebruik meer kunt maken van NHG en dus een hogere hypotheekrente betaalt. Maar simpel gezegd: voor een gemiddeld appartement krijg je een koophuis van maximaal € 245.000.

Het is daarbij uiteraard wel van belang dat de bank akkoord gaat met jouw hypotheekaanvraag. Het is niet automatisch zo dat je iedere woning daadwerkelijk kan kopen. Je maximale hypotheek hangt met name af van je inkomen en gezinssituatie. 

Huis kopen of huis huren, tien jaar verder

Na tien jaar als eigenaar heb je zo’n € 65.000 van je huis afgelost. Je bent dus als het ware € 65.000 rijker geworden. Anderzijds maak je ook kosten voor onderhoud aan je huis van ongeveer € 15.000.

Bij het huurhuis zijn na tien jaar je maandlasten fors opgelopen. Volgens cijfers van het CBS zijn de huren tussen 2006 en 2015 met gemiddeld 2,65% per jaar gestegen. Zouden we dat percentage toepassen op een huur van € 890, dan betaal je na tien jaar € 1.156 per maand voor precies dezelfde woning.

Wat koop je voor een € 245.000?

Terug naar de koopwoning van € 245.000. Wat krijg je daar voor als we kijken naar appartementen? In het dure Amsterdam Centrum moet je dan denken aan een appartement van 40 tot 60 m2. Maar dan woon je wel in hartje centrum. In het relatief goedkope Rotterdam koop je voor hetzelfde bedrag een appartement van 80 tot 130 m2. In kleinere steden en dorpen moet je vooral veel moeite doen om nog € 245.000 uit te geven aan een appartement. Vrijwel alle appartementen zijn goedkoper.

Huren wordt steeds duurder. Het kopen van een huis biedt je veel meer mogelijkheden. Mits je uiteraard een stuk flexibiliteit wilt inleveren. Zo ja, dan heb je meer keus en lagere lasten. Twijfel je: we kunnen je helpen met je keuze. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.