De tijd van de spotgoedkope autoverzekering lijkt voorbij. Maar wie zich goed laat informeren, weet altijd een goede deal te vinden.
De concurrentie onder autoverzekeraars is moordend. De prijs van een WA-verzekering is al enkele jaren niet meer kostendekkend. Aan de prijzenslag lijkt nu verandering te komen.
De premies voor autoverzekeringen zijn de afgelopen tijd fors gestegen. Een nieuwe WA-verzekering is op jaarbasis 89 euro duurder dan eind vorig jaar, een stijging van bijna 20 procent. Jongeren van 18 tot 24 jaar zien de prijzen het hardst stijgen. Zij betaalden eind vorig jaar gemiddeld 884 euro voor een autoverzekering, vijf maanden later is dat 1012 euro, een stijging van 20 procent. De stijging neemt overigens niet weg dat er nog steeds aanbieders met een scherp tarief overblijven.
Dat blijkt uit een premieanalyse van vergelijkingssite Independer. Niet alleen de WA-verzekeringen stijgen in prijs. Een verzekering met beperkt casco is gemiddeld 73 euro duurder geworden, een stijging van 15 procent. Een allriskverzekering kost gemiddeld 65 euro meer, een plus van 9 procent.
“Dit is geen verrassing”, reageert Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. “Er is veel concurrentie in de markt voor autoverzekeringen. Daardoor hebben de verzekeraars in 2014 300 miljoen meer aan schade uitgekeerd dan ze aan premie hebben binnengekregen. Dat is geen gezonde situatie.”
Problemen
De Nederlandse Bank maakt zich al langer zorgen over premies van autoverzekeringen. Als toezichthouder is DNB verantwoordelijk voor een stabiel verzekeringswezen. DNB drong eerder dan ook al aan op maatregelen in de branche, want verlies op autoverzekeringen kan een verzekeringsmaatschappij als geheel in de problemen brengen.
Volgens het Verbond van Verzekeraars is er bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen al flink in de kosten gesneden. Daarnaast probeert het Verbond het aantal schades te beperken door de overheid bijvoorbeeld te attenderen op plekken in het verkeer waar veel schade wordt gereden.
Apparatuur
“We zien ook dat het aantal schadegevallen daalt, alleen de kosten per schade stijgen”, zegt Rudi Buis van het Verbond. “Vroeger had een auto een eenvoudige bumper, nu ziet hij vol met apparatuur als sensoren of cameraatjes. Dat maakt reparaties duurder.” In 2010 lag het gemiddelde schadebedrag op 1360 euro, in 2015 was dat opgelopen tot 1900 euro.
De grootste stijgingen zijn echter te zien bij de letselschades. Er zijn jaarlijks zo’n 65.000 gevallen van letselschade. Dat kost 1,2 miljard euro aan uitkeringen. “Zo’n 20 procent daarvan, dus 240 miljoen euro, zijn kosten voor advocaten”, zegt Buis. “En dat stijgt de laatste jaren. We weten niet precies waarom en willen daar met de advocatuur een keer over praten.”
“De hogere kosten zijn een rituele dans en een rituele klaagzang van de verzekeraars”, zegt Geertruid van Wassenaer van LSA, de branchevereniging van letselschade-advocaten. Wassenaer zegt dat de zaak genuanceerd ligt.
“De wet geeft de mogelijkheid om een deelgeschil voor te leggen aan de rechter voor een salomonsoordeel. Dat heeft op zich wel meer procedures tot gevolg en dus hogere kosten, maar het zorgt er tegelijkertijd ook voor dat letselschadeprocedures sneller afgehandeld worden en dus goedkoper worden”, zegt Van Wassenaer.
Zelf een autoverzekering vergelijken? Blijven opletten!
Alleen de premie van een autoverzekering is niet zaligmakend. Zeker voor een allrisk-verzekering zijn er grote verschillen in dekking. De nieuwwaarderegeling bijvoorbeeld. Onlangs lieten we zien dat een verkeerde keuze je duizenden euro’s kan kosten bij schade. Maar ook de glasdekking, het eigen risico en bijvoorbeeld het recht om zelf een garage uit te zoeken, kan je geld schelen of kosten.
Een tip: niet alle autoverzekeringen laten zich vergelijken bij een vergelijkingssite. Sommige verzekeringen kun je alleen rechtstreeks bij de verzekeringsmaatschappij afsluiten of zijn alleen verkrijgbaar via een adviseur. Kijk dan ook zeker verder dan een vergelijkingssite.
Geef een reactie