Een autoverzekering afsluiten voor een nieuwe auto is eenvoudig. Maar let op de nieuwwaarderegeling, de verkeerde keuze kan je duizenden euro’s kosten.Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan verzeker je die auto doorgaans all risk. Omdat alle risico’s sowieso gedekt zijn, maakt het dus niet uit welke autoverzekering je kiest. Is het zo makkelijk? Nee, zeker niet. Heb je bijvoorbeeld al eens naar de nieuwwaarderegeling gekeken? De verkeerde keuze kan je zo duizenden euro’s kosten. Waarom is de nieuwwaarderegeling zo belangrijk voor nieuwe auto’s?
De nieuwwaarderegeling is van toepassing als je auto total loss raakt of gestolen wordt. De verzekering moet dan de hele auto vergoeden. Hoe hoog die vergoeding is, hangt af van de leeftijd van de auto. Als de auto bijvoorbeeld twee jaar oud is, dan wordt er twee jaar afgeschreven op de waarde. Tenzij de nieuwwaarderegeling langer de nieuwwaarde van de auto garandeert.
Nieuwwaarderegeling: één jaar of drie jaar
De meeste autoverzekeringen hebben zo’n regeling. 4 op de 5 verzekeraars betalen je de nieuwwaarde uit als je auto al in het eerste jaar gestolen wordt of total loss raakt. Er zijn echter ook autoverzekeraars met een extra uitgebreide nieuwwaarderegeling. Je krijgt bij hen tot 3 jaar lang de nieuwwaarde vergoed. In geld uitgedrukt is dat verschil enorm.
Tweedehands auto gekocht?
De nieuwwaarderegeling is vaak alleen van toepassing voor de eerste eigenaar van de auto. Koop je een tweedehands auto ouder dan drie jaar, dan zijn de regels sowieso niet meer van toepassing. Toch zijn er ook voor occasions dekkingen die je langer een waardevaste auto garanderen. Dit zijn de aanschafwaarderegelingen.
Slechts enkele autoverzekeringen hebben een aanschafwaarderegeling. Deze geldt meestal tot een jaar na aanschaf van de auto, maar er zijn ook verzekeraars die 3 jaar lang de aanschafwaarde vergoeden bij diefstal of total loss.
Autoverzekering vergelijken loont
Een drie jaar lange nieuwwaarderegeling kan je dus veel geld besparen. Maar er zijn meer zaken om op te letten bij het vergelijken van een autoverzekering. Denk bijvoorbeeld eens aan het eigen risico. Hoewel een eigen bijdrage bij schade door autobezitters vaak wordt vermeden, kan een autoverzekering met eigen risico soms toch de beste keuze zijn
Nog iets om op te letten: waar wil je je auto laten herstellen als je schade hebt? Als je graag je eigen herstelbedrijf kiest, dan moet je daar tegenwoordig vaak wat extra voor betalen. De goedkope autoverzekeringen dwingen je om je schade te laten maken bij het bedrijf dat zij aanwijzen. Ga je toch naar een zelf gekozen garage, dan betaal je daar een boete voor in de vorm van een verhoogd eigen risico.
Het opzoeken van de laagste premie is op internet eenvoudig. Goedkoop kan echter ook hier duurkoop zijn. Wil je het zeker weten, vraag ons dan om de voordeligste autoverzekering met de beste voorwaarden.
Geef een reactie