Met ingang van 1 januari 2017 wijzigt de WGA-regelgeving. De wijziging betreft de samenvoeging van de risico’s WGA-vast en de WGA-flex. Dit houdt in dat deze twee risico’s vanaf 2017 als één worden gezien. De werkgever moet voor die tijd een keuze maken of hij het risico privaat (via verzekeraar) of publiek (via UWV) wil verzekeren. Bij een publieke verzekering betaalt de werkgever een gedifferentieerde premie, bij een private verzekering een verzekeringspremie. Maakt een werkgever geen keuze, dan is hij per 1 januari 2017 via UWV verzekerd voor het WGA-risico.
Welke werkgevers krijgen met deze wijziging te maken?
Voor alle werkgevers die na 1 juli 2015 terugkeren naar het UWV of eigenrisicodrager zijn geworden zullen de uitwerkingen van de wijzigingen per 1 januari 2017 merkbaar zijn. Er verandert niets voor werkgevers die op of vóór 1 juli 2015 al eigenrisicodrager waren of op of vóór deze datum zijn teruggekeerd naar het UWV.
De praktijk
Concreet betekent de wetswijziging dat (middel)grote werkgevers die tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2017 terugkeren naar UWV een minimumpremie betalen tot 1 januari 2017. Daarna betalen deze werkgevers een premie op basis van hun historische WGA-lasten.
Een werkgever die tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2017 eigenrisicodrager is geworden, betaalt tijdens deze periode zelf de staartlasten (lopende uitkeringen UWV). Vanaf 1 januari 2017 betaalt UWV deze lasten uit de Werkhervattingskas.
Voor werknemers en WGA-uitkeringsgerechtigden heeft deze wijziging geen consequenties.
Neem voor meer informatie contact met ons op
Geef een reactie