Na de eerdere uitspraken over vrije advocaatkeuze staat nu ook vast dat in een administratieve procedure bij een overheidsdienst recht bestaat op bijstand van een zelf gekozen advocaat.
Achtergrond
Vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandsverzekeringen staat al sinds 1987 in de Europese Richtlijn. In de Nederlandse Wft (artikel 4:47) staat dat vrije advocaatkeuze verplicht is bij een gerechtelijke- of administratieve procedure en bij een belangenconflict.
In de praktijk was er tot 2013 vrije advocaatkeuze in een gerechtelijke procedure met de verplichting tot vertegenwoordiging, bij een belangenconflict en meestal bij de geschillenregeling.
Sinds 2013 is daar bijgekomen dat vrije advocaatkeuze ook geldt bij gerechtelijke procedures waarbij geen verplichte vertegenwoordiging door een advocaat bestaat.
Nieuwe beslissingen
Nog niet duidelijk was of vrije advocaatkeuze ook geldt bij een procedure bij het UWV of een bezwaarprocedure. Het Europese Hof werd in twee zaken om een beslissing gevraagd. De ene zaak betrof een procedure tegen het UWV en de andere een zaak tegen een beslissing van CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Het hof heeft nu aangegeven dat de verzekerde al voor de zaak aan de rechter wordt voorgelegd recht heeft op een goede rechtsbescherming. De vrije advocaatkeuze geldt dus ook voor deze beroep- en bezwaarprocedures.
In de procedure tegen het UWV gaf de Hoge Raad aan dat tegen de beslissing van het UWV over een ontslagvergunning geen bezwaar kan worden gemaakt en ook geen beroep van toepassing is. De werknemer kan alleen een civiele procedure wegens onredelijk ontslag opstarten.
Het Europese Hof neemt de argumenten van de Hoge Raad over en verklaart dat een ontslagprocedure bij het UWV onder de vrije advocaatkeuze valt. De rechtszekerheid voor de consument staat voorop.
De gevolgen
Het is positief voor klanten dat zij in nog meer zaken hun eigen advocaat kunnen kiezen. De keerzijde is wel dat hierdoor de rechtsbijstandsverzekering duurder zal worden. Ook kunnen verzekeraars de dekking verder gaan beperken of meer met eigen risico’s gaan werken.
De vraag is of dat op termijn voor verzekerden een goede ontwikkeling is. Het Verbond van Verzekeraars heeft direct in een publicatie laten weten dat zij zich zorgen maakt over de betaalbaarheid van de rechtshulp.






Geef een reactie