De meeste mensen kijken naar premie. Maar hoe vergelijk je verzekeringen als je ook de polisvoorwaarden belangrijk vindt?
De maandelijkse premie is met afstand het belangrijkste criterium waarop mensen een verzekering kiezen. Wat je voor dat geld terugkrijgt, de dekking, volgt op gepaste afstand. Om het vergelijken van dekking en voorwaarden meer gewicht te geven, bestaat sinds dit jaar de verzekeringskaart. Een overzicht met eenvoudige iconen die je snel vertellen wat je afsluit. Hoofdzakelijk in gebruik bij directwriters en internetverzekeraars. Maar werkt het?
Inboedelverzekeringen, autoverzekeringen, reisverzekeringen; op internet koop je ze net zo makkelijk als een pak melk in de supermarkt. Maar wat zit er eigenlijk in die verpakking? Consumenten kunnen het amper vertellen. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat veel mensen pas op onderzoek uit gaan op het moment dat ze werkelijk schade hebben.
‘Waar liggen die voorwaarden toch?’
Of een verzekeraar de schade vergoedt, moet dan blijken uit een telefoontje met de maatschappij (59%) of via een speurtocht op de website van de verzekeraar (41%). Slechts 28% slaat zelf de polisvoorwaarden open.
De kennis over de verzekering die mensen hebben, laat dus te wensen over. De brancheorganisatie van verzekeraars ontwikkelde daarom de verzekeringskaart.
Op deze kaart staan afbeeldingen die uitleggen wat de verzekering dekt. Deze icoontjes zijn bij alle verzekeraars hetzelfde, om het vergelijken eenvoudiger te maken. Achter de afbeelding staat een korte uitleg wat je mag verwachten van de dekking. Simpel toch? Het is een stap in de goede richting, maar wel één met kanttekeningen.
Verzekeringskaart – Symbool voor diefstaldekking in autoverzekeringen
Waar schort het aan?
De uitgestoken hand is het symbool voor de diefstaldekking in autoverzekeringen. De bijbehorende tekst luidt: ‘Schade door (een poging tot) inbraak in uw auto is verzekerd.’ Duidelijk. Aansluitend staat nog een i, voor meer informatie. Als je er op klikt, komt er een voorwaarde bij. ‘Spullen die in uw auto liggen, zijn niet verzekerd. Hiervoor moet u een inboedelverzekering afsluiten.’
Deze toevoeging maakt duidelijk waarom ook de verzekeringskaart niet heilig is. Want waarom zou je alleen deze uitsluiting vermelden? Als een accessoire van de auto gestolen wordt, heb je weer niks aan je inboedelverzekering. En wat als er wel inboedel weg is, maar er is verder geen braakschade? Je vindt het niet op de kaart, maar wel in de polismap.
Beperkt en selectief
De extra voorwaarden die de kaart vermeldt, zijn beperkt en selectief. Zou je de kaart completer maken, dan benader je langzaam de aloude polisvoorwaarden. Houd je het juist beknopter, dan verliest de kaart z’n functie. De verzekeringskaart is dus geschikt voor mensen die wel willen weten wat ze afsluiten, maar daarvoor niet in de voorwaarden kijken.
De beste manier om een verzekering op kwaliteit te vergelijken, blijft gewoon via de voorwaarden. Bedenk wat voor jou de belangrijkste reden is om de verzekering te sluiten en kijk hoe verzekeraars met die dekking omgaan. Kom je er niet uit, of heb je geen tijd om een goede vergelijking te maken? Wij als onafhankelijk adviseur zoeken het graag voor je uit. Dit bespaart vaak een hoop tijd en gedoe. Niet alleen bij het afsluiten staan wij voor onze klanten klaar maar ook bij vragen tijdens de looptijd of bij schade. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Geef een reactie