Heb je dure sieraden, een zeldzaam muziekinstrument of kostbaar schilderij in huis? Niet al je spullen vallen standaard onder de inboedelverzekering. Toch is verzekeren geen overbodige luxe. Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen in je huis., maar niet alle zaken vallen onder de dekking. Bijvoorbeeld voor kostbaarheden geldt over het algemeen een uitsluiting. Heb je een duur schilderij geërfd of bewaar je een kostbaar muziekinstrument thuis? Met een kostbaarheden verzekering kan je ze toch verzekeren.
Een kostbaarheden verzekering onderscheidt kostbaarheden doorgaans in drie categorieën:
- Kunst en antiek (met uitzondering van antiek meubilair): Met antiek worden kostbaarheden met een antiquarische waarde bedoeld die niet meer nieuw te krijgen zijn.
- Lijfsieraden: Dit zijn sieraden die gemaakt zijn om op het lichaam te dragen (horloges vallen hier ook onder)
- Instrumenten: Je kunt hierbij denken aan muziekinstrumenten, maar ook foto- en filmapparatuur, inclusief de accessoires.
Vaststellen van de waarde & vergoeding
Om te bepalen wat de waarde is van de spullen die je wilt verzekeren, kun je een taxateur inhuren. Sommige verzekeraars taxeren zelf de kostbaarheden met behulp van jouw aangeboden aankoopnota’s, taxaties en verklaringen van bijvoorbeeld juweliers. Hoeveel je vergoed krijgt van de verzekering is afhankelijk van het product en hoe oud het is. Zo ontvang je bij schade of diefstal meestal de nieuwwaarde of de taxatiewaarde. Bij kunst en antiek wordt vaak de zeldzaamheidswaarde gedekt, wat vastgesteld dient te worden door een expert.
Veel kostbaarhedenverzekeringen hebben een vorm van een stellenclausule. Het komt namelijk voor dat spullen die een stel of paar vormen samen meer waarde hebben, dan wanneer je maar één deel hebt. Denk bijvoorbeeld aan twee bij elkaar horende beelden of gouden oorbellen. Verlies je een deel van een set, dan geldt ook een vergoeding vanuit de verzekeraar voor de totale waardevermindering.
Wanneer zijn je waardevolle spullen niet gedekt?
Net als bij een reguliere verzekering heeft ook de kostbaarhedenverzekering voorwaarden en uitsluitingen. Over het algemeen is standaard uitgesloten:
- Schade door eigen gebrek (overbelasting, kortsluiting)
- Schade door normaal gebruik
- Schade door slijtage
- Schade door reiniging of bewerking van een ondeskundige
- Schade door gevolg van conflict
- Schade bij zakelijk gebruik
- Schade door gevolg van terreur, overstroming, aardbeving, etc.
Wat kost deze verzekering?
De jaarlijkse premie loopt uiteen per aanbieder en hangt sterk af van de waarde van de kostbaarheden. Om toch een richting te geven kan je rekenen op circa € 25 per € 1000 aan verzekerde waarde. Al naar gelang de voorwaarden kan de premie afwijken per aanbieder. Bij sommige verzekeraars kan je de verzekering alleen afsluiten als je er ook een inboedelverzekering sluit. Daarnaast verschillen de voorwaarden per verzekeraar.
Ben je geïnteresseerd in een kostbaarhedenverzekering? Neem dan contact op!
Geef een reactie