Een huisarts kan vanaf april 2016 ongeveer dertig behandelingen declareren waar geen contract met een zorgverzekeraar voor is afgesloten.
Huisartsen moeten consulten waar ze geen contract over hebben met zorgverzekeraars gewoon in rekening kunnen brengen. Dat was de strekking van een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) van december 2015 (zie het bericht in WftNU van 14 december 2015, opgenomen onder externe links). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nu een nieuwe tariefbeschikking opgesteld waarin deze uitspraak is verwerkt. De ingangsdatum is 1 april 2016. De aangepaste regels gelden, vanaf dat moment, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015. Het betreft vooral de zogenaamde ‘M&I verrichtingen’, zoals het plaatsen van spiraaltjes en kleine chirurgische ingrepen zoals het verwijderen van een moedervlek.
Gevolgen zorgverzekering 2016
Huisartsen kunnen ook declareren bij zorgverzekeraars waar ze geen contract mee hebben. Wel kan een zorgverzekeraar een lagere vergoeding uitkeren voor niet-gecontracteerde zorg. De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) is van mening dat huisartsen zonder contract mogelijk een vergoeding krijgen die niet kostendekkend is en overweegt juridische vervolgstappen.Hoewel huisartsen geen kosten rechtstreeks in rekening brengen bij de patiënt, kan een lage vergoeding er wel toe leiden dat een huisarts doorverwijst naar een ziekenhuis in plaats van een verrichting zelf uit te voeren. Dit heeft gevolgen voor de kosten die de patiënt zelf moet betalen. Huisartsenzorg valt niet onder het eigen risico. Zorg in een ziekenhuis wel.
Huisarts en eigen risico
Huisartsenzorg wordt niet verrekend met het openstaande eigen risico, maar bijvoorbeeld laboratoriumkosten in opdracht van een huisarts en kosten voor medicijnen op recept van een huisarts wel.
Geef een reactie