• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Assurantie Adviesbureau DS

Al sinds 1980 staat onze deur open voor een open en eerlijk advies!

  • Home
  • Wie zijn wij?
  • Diensten
    • Verzekeringen
    • Hypotheken
    • Financiële Planning
    • Zelf regelen
      • Online aanvragen
      • Schade Melden
      • Uw Zorgverzekering
    • Downloads
  • Nieuws
    • Covid-19
  • Contact
    • Privacy Statement
    • Beloningsbeleid
Je bent hier: Home / Verzekeringen / Brand in je schoorsteen: Wat wil je opstalverzekering?

Brand in je schoorsteen: Wat wil je opstalverzekering?

08/01/2016 by Armand Deckers Reageer

 

Eind 2015 was het nog geen winter geweest, maar nu lijkt de kou toch echt in aantocht. Voor veel mensen betekent dat knusse avonden voor de open haard. Voor de brandweer betekent het vaker uitrukken voor schoorsteenbranden. Zo’n brand voorkom je door op tijd een schoorsteenveger in te schakelen. Maar stelt je opstalverzekering ook verplichtingen?

In Duitsland, Zwitserland en de Scandinavische landen wordt veel hout gestookt. Daar is het jaarlijks vegen van je schoorsteen bij wet verplicht. In Nederland geldt die wettelijke verplichting niet. Nederland kent daarom relatief veel schoorsteenbranden, zo’n 2.000 per jaar. Meestal blijven deze branden beperkt tot het rookkanaal, desondanks kan de schade groot zijn.

Geen schoorsteenveger, geen dekking?

Hoewel schoorsteenvegers vaak het tegendeel beweren, staat in de polisvoorwaarden van je opstalverzekering meestal niets expliciet vermeld over de dekking bij schoorsteenbranden. Noch de wet, noch de verzekering verplicht je dus tot regelmatig onderhoud aan je schoorsteen.

Dat betekent echter niet dat je er vanuit mag gaan dat er altijd dekking is. Bij het sluiten van je opstalverzekering ben je namelijk de verplichting aangegaan dat je redelijkerwijs je best doet om schade te voorkomen. Met enige regelmaat een professionele schoorsteenveger inhuren, is een minimale inspanning om problemen te voorkomen.

schoorsteenbranden

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Tijdens het verbranden van hout of kolen stijgen met de rook ook kleine roetdeeltjes op. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal, waardoor een teerachtige laag ontstaat. Als de temperatuur in de schoorsteen oploopt, dan kan deze teerlaag in brand vliegen: een schoorsteenbrand. Je merkt dit door een stormachtig geraas in de haard.

Als dat gebeurt, is het zaak om zo snel mogelijk het vuur met zand of een poederblusser te doven en om de luchttoevoer van de open haard te sluiten. Bel 112 en ventileer vervolgens de kamer om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Na de brand

Als je een schoorsteenbrand gehad hebt, dan zal de verzekering altijd een schade-expert langs sturen. Er kunnen bijvoorbeeld scheuren in de muren zijn ontstaan of andere schade die het gevolg is van het oplaaiende vuur. Als er dekking is voor de brand, dan is het ook het verhelpen van deze gevolgschade gewoon meeverzekerd.

Als je een bakstenen rookkanaal hebt en je wilt na de brand de open haard blijven gebruiken, dan zal er bovendien een roestvrijstalen buis in het rookkanaal geplaatst worden. Roetdeeltjes hechten zich minder makkelijk aan het staal dan aan een reeds beschadigde schoorsteen. Dat verkleint de kans op een volgende schoorsteenbrand.

Tijdens winter en kou heeft de brandweer het extra druk. Niet alleen met schoorsteenbranden, maar ook door vergeten kaarsen en waxinelichtjes. Brand is de meest basale dekking van je opstal- en inboedelverzekering. Dus in vrijwel alle gevallen wordt de schade vergoed. Maar het belangrijkst is natuurlijk jouw veiligheid: wat dat betreft is een jaarlijkse afspraak met de schoorsteenveger geen verkeerd idee.

 

Bron

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Categorie: Verzekeringen Tags: Schoorsteenbrand

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Footer

Het laatste nieuws

Fijne Feestdagen!

22/12/2022 Door Armand Deckers Reageer

AM Advieskeuze Topselectie November 2022

28/11/2022 Door Armand Deckers Reageer

Hoe verzeker je dure sieraden, kunst of andere waardevolle spullen in huis?

14/09/2022 Door Armand Deckers Reageer

Jong en oud betalen hoofdprijs voor autoverzekering

18/08/2022 Door Armand Deckers Reageer

Op vakantie? Check deze zaken voor vertrek

03/08/2022 Door Armand Deckers Reageer

Assurantie Adviesbureau Deckers

Bernhardlaan 26
6269 CZ Margraten
043-4581988
Stuur een email
Volg ons op Facebook
Lees ons Privacy Statement

KvK Nummer: 67267408

Registratienummer 12044662
Registratienummer 300.016527

Copyright © 2023 · Assurantie Advies Bureau DS· Managed by Werkend Webdesign

[ Placeholder content for popup link ] WordPress Download Manager - Best Download Management Plugin