Article

Wijziging BKR-registraties

Voor het verlenen van diverse financiële diensten, is het noodzakelijk de kredietwaardigheid van de klant vast te kunnen stellen. Daarvoor wordt vaak het Centraal Krediet Informatiesysteem van BKR geraadpleegd. Het BKR probeert via registraties en eventuele achterstandscoderingen van leningen zo goed mogelijk weer te geven wat die kredietwaardigheid is. Op 1 februari 2020 heeft Stichting BKR enkele registraties gewijzigd om de duidelijkheid over kredietwaardigheid te vergroten.

Stichting BKR heeft op 1 februari 2020 twee wijzigingen doorgevoerd met nieuwe registraties tot gevolg van:

  • Zakelijke kredieten (met nieuwe registratie ZK)
  • Hypotheken op een tweede huis of ander onroerend goed (met nieuwe registratie HO)
 

Zakelijke kredieten

Er zijn steeds meer zelfstandig ondernemers in Nederland. Iemand die bijvoorbeeld zzp’er is, heeft een eenmanszaak. Die zzp’er kan vervolgens voor zijn onderneming een lening aangaan. Het is dan een zakelijk krediet, maar de zzp’er is wel persoonlijk geheel aansprakelijk voor die schuld.

Stichting BKR registreert sinds 1 ebruari 2020 zakelijke kredieten waarvoor iemand persoonlijk aansprakelijk is. De zzp’er is slechts één voorbeeld. Het gaat om de kredieten voor een:

  • Eenmanszaak
  • VOF
  • Maatschap
  • CV waarvan iemand beherend vennoot is

Zakelijke kredieten worden geregistreerd met de afkorting ZK (van Zakelijk Krediet).

Het bedrag van het zakelijke krediet wordt niet geregistreerd. Zakelijke kredieten hebben meestal een variërende kredietlimiet. Omdat die limiet vaak wordt aangepast is het niet zinvol het bedrag daarvan bij aanvang te registreren. Als een ondernemer een nieuw krediet aanvraagt, dan moet u als financiële dienstverlener dus vragen om de jaarcijfers van de onderneming waarin het actuele kredietbedrag staat.

Als iemand achterloopt met betalingen op het zakelijke krediet, wordt dit aan BKR gemeld en leidt dat tot een achterstandscodering.

 

Hypotheken op een andere dan de eigen woning

Een hypothecaire lening op de eigen woning wordt niet in BKR geregistreerd. Alleen als er een achterstand is van drie maanden of langer, wordt deze schuld zichtbaar, met de registratie HY (van Hypotheek) en de achterstandscode. Dat verandert dus niet.

Omdat er steeds meer mensen zijn met een tweede woning zoals een vakantiehuisje of appartement dat verhuurd wordt, verduidelijkt Stichting BKR sinds 1 februari 2020 de registratie van hypothecaire leningen als die niet op een eerste eigen woning rusten.

Daarvoor is de registratie HO ingevoerd. HO staat voor Hypotheek Overig onroerend goed.

Niet alleen de afkorting is anders. Een HO-registratie wordt al geplaatst op het moment dat iemand een hypothecaire lening op de tweede woning of ander onroerend goed aangaat.
Ook wordt al na 2 maanden achterstand een achterstandsmelding geregistreerd.
Het soort of gebruik van het ‘overig onroerend goed’ maakt overigens niet uit voor de registratie. Het kan bijvoorbeeld gaan om een hypothecaire lening op een vakantiehuisje voor eigen gebruik, of om een tweede woning die verhuurd wordt.

Uiteraard maakt het voor de kredietwaardigheid van een klant mogelijk wel uit of hij huurinkomsten krijgt uit dat overige onroerend goed, en hoe bestendig die huurinkomsten zijn.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.