Article

Werelddekking zorgverzekering gaat verdwijnen

 

Als je in het buitenland op vakantie gaat, ben je dan goed verzekerd met je Nederlandse zorgverzekering? Een reisverzekering heeft meestal ook een dekking voor geneeskundige kosten. Dan heb je ook nog aanvullende zorgverzekeringen die allerlei opties bieden voor zorg in het buitenland. Lees hier meer over het hoe en wat.

Je gewone basiszorgverzekering heeft een werelddekking. Dat houdt in dat je in de hele wereld verzekerd bent tegen ziektekosten. Als dat zo is, waarom zou je dan nog een dekking voor geneeskundige kosten op je reisverzekering willen hebben? Dat heeft te maken met het kostenniveau. 

Je bent maximaal verzekerd voor de prijs van de behandeling in Nederland. Nu is Nederland geen goedkoop zorgland, dus in de meeste gevallen is de vergoeding ruim voldoende. Maar als je in Zwitserland bent, of de Verenigde Staten, dan zijn de ziekenhuisrekeningen aanzienlijk hoger dan in Nederland. Je reisverzekering vult dan het verschil aan tussen de vergoeding van je zorgverzekering en de nota van het ziekenhuis.

Taxi’s en ambulances rijden niet altijd naar een gewoon ziekenhuis

Ook als je niet naar een duur zorgland gaat, is het nog steeds verstandig om een reisverzekering met een dekking voor ziektekosten af te sluiten. Als vakantieganger is het vaak moeilijk in te schatten in wat voor ziekenhuis je belandt. Ambulances en taxi’s zetten buitenlanders ook af bij privéklinieken waar veel hogere bedragen worden gerekend dan in reguliere ziekenhuizen. Ook in dat soort gevallen betaalt je reisverzekering het verschil.

Repatriëring niet in de zorgverzekering

Zeker als je in een buitenlands ziekenhuis ligt, wil je het liefst zo snel mogelijk je reis vervolgen. Als je daar te ziek voor bent, dan wil je gewoon naar huis. De zorgverzekering betaalt dat niet. De reisverzekering vergoedt de kosten van repatriëring wel.

Wat zit er in de aanvullende zorgverzekering?

Er bestaan veel verschillende aanvullende zorgverzekeringen. Als repatriëring en geneeskundige kosten in het buitenland daarin volledig vergoed worden, dan heb je geen medische dekking meer nodig op je reisverzekering. Check dit altijd goed voor je vertrekt!

Werelddekking op je zorgverzekering. Hoe lang nog?

Het kabinet wil de standaard werelddekking van de zorgverzekering schrappen. Je moet je dan zelf compleet verzekeren voor ziektekosten op reizen buiten Europa. Per verzekerde scheelt dat 2 euro per jaar. Zakenreizigers hoeven zich volgens de plannen niet extra te verzekeren, net als reizigers die naar niet-Europese landen gaan waar afspraken mee gemaakt zijn.

Zorgverzekeraars zijn tegen deze bezuiniging. De administratieve rompslomp vol regels en uitzonderingen zou niet opwegen tegen de besparing. Deze week stuurden ze een brief naar minister van Volksgezondheid Edith Schippers om haar op andere gedachten te brengen.

Als de werelddekking op de basiszorgverzekering verdwijnt, dan kan het gebeuren dat je je niet meer voor medische kosten kunt verzekeren in het buitenland. Alleen de medische basisverzekering is immers verplicht om iedereen te verzekeren. Andere verzekeringen mogen klanten weigeren. Heb je een broze gezondheid? Dan kan het zijn dat je medisch vogelvrij op vakantie gaat. Bij vragen over je zorg of reisverzekering geven wij graag antwoord. Neem contact met ons op.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.