Article

Wat heb je precies aan een inzittendenverzekering?

Je WA-verzekering dekt niet altijd alle schade als je een ongeval veroorzaakt. Bijvoorbeeld de schade die medepassagiers ondervinden.
Daarvoor heb je een inzittendenverzekering nodig. 
De verplichte WA-autoverzekering dekt de schade die jij toebrengt aan andere weggebruikers. Maar niet aan je medepassagiers. Raakt iemand bij jou in de auto gewond tijdens een door jou veroorzaakt ongeval, dan heb je niet genoeg aan een WA-verzekering. Je kunt kiezen uit de schadeverzekering voor inzittenden en de ongevallen inzittendenverzekering. Wat is het verschil?

Met de schadeverzekering voor inzittenden (SVI) en ongevallen inzittendenverzekering (OVI) verzeker je je voor de schade van medepassagier(s) na een ongeluk. De verzekeringen zijn vooral relevant als je zelf de veroorzaker bent van een ongeval of als er geen schuldige aan te wijzen valt. Ook jouw schade is verzekerd. De dekking en het uit te keren bedrag verschilt.

Verschil in dekking

De schadeverzekering voor inzittenden dekt alle letselschade en materiële kosten die direct in verband staan met het ongeval. Denk naast medische kosten aan bijvoorbeeld vervoer, schade aan kleding, huishoudelijke hulp en inkomstenverlies. De ongevallen inzittendenverzekering keert alleen uit wanneer een inzittende door een ongeval blijvend lichamelijk invalide raakt of komt te overlijden.

Verschil in uitkering bedrag

De schadeverzekering voor inzittenden keert, tot een maximum, een bedrag uit dat afhankelijk is van de daadwerkelijke schade. Bij de ongevallen inzittendenverzekering is de uitkering een vast bedrag, opgenomen in de verzekeringsvoorwaarden. Mocht er sprake zijn van ernstig letsel, dan kan de uitkering lager zijn dan bij de schadeverzekering voor inzittenden.

 

Ongeval zonder verzekering?

Stel, jij rijdt met een groep vrienden naar een feest. De reis verloopt soepel, tot je de macht over het stuur verliest en tegen een boom rijdt. Een van je vrienden loopt hierbij ernstig nekletsel op. Jij hebt echter geen schadeverzekering voor inzittenden of ongevallen inzittendenverzekering. Je vriend kan jou persoonlijk aansprakelijk stellen. Je kunt dan alleen terugvallen op je autoverzekering als je zelf geen schuld had aan het ongeval.

Ongeval met andere schuldige

Sta je in hetzelfde voorbeeld met je vrienden voor een stoplicht, rijdt iemand jouw auto van achteren aan en loopt een vriend hierdoor nekletsel op? In dat geval kun je de bestuurder van de andere auto aansprakelijk stellen. De schade zal op zijn WA-verzekering verhaald worden.

Een ongeval is al vervelend genoeg. Heb je vaak mensen bij je in de auto, zorg dan dat je voldoende verzekerd op pad gaat. Een verzekering voor je inzittenden sluit je af bij dezelfde verzekeraar als je autoverzekering. Voor vragen en advies kan er altijd contact met ons opgenomen worden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.